Vilken ved ger mest värme?

Det här är en viktig fråga som du måste ställa dig när du vill värma upp huset med ved. Även om du bara ska ha en mysig brasa som ökar på värmen från andra källor är det smart att välja bästa veden.

Finaste veden ger mest värme och från oss får du bästa brasveden av björk. Låt oss kika lite närmre på några olika träslag och hur de fungerar som ved i brasan…

Björkved – Bäst ved i brasan!

Det finns god anledning till att björkved är den vanligaste då du ska köpa. Det här är billig ved som ger god värme. Den ger sällan upphov till gnistor och glöd som kan förstöra golv och vara farligt. Björkveden är bäst i test sedan många generationer tillbaka!

Du kan använda björkved i den öppna spisen såväl som för andra typer av eldning till exempel i grillkåtan. Det fina med björkveden är att den är enkel att få eld på. När du väl har satt igång brasan kommer den att ta fart och det blir god värmeutveckling.

Lönn är en god konkurrent

Många menar att lönn är den bästa brasveden. Det kan mycket väl vara sant för lönn-ved ger god värme såväl som god glöd. Nu kan det dock vara svårt att få fatt i billig ved av detta slag om du inte kan samla den själv på ett lagligt sätt.

Rönn innebär mindre aska

Rönnen kan ge ved som brinner fint med god värmeutveckling. Dessutom är detta ett träslag som ger mindre aska vilket också kan ses som ett plus. Det sprakar inte mycket och glödutvecklingen är fin. Det går att använda rönn som ved i en kamin såväl som i den öppna brasan. Rönn anses vara fin ved på så vis att den ger mycket bra med värme när man ser på volymen.

Ask fungerar även fuktig

Ask är känd för att ge ved som kan brinna även om den är fuktig. Det här är också ved som ger mindre aska. Asken brinner länge och ger fin värme. Den kan användas i den öppna vedspisen såväl som i en kamin. Du ska dock vara beredd på att asken kan bli en tuff match att klyva!

Bok fungerar i kakelugnen

Bok-ved kan du använda i den öppna spisen, i en kamin såväl som i en kakelugn. Det gäller dock att planera väl för bokved måste torka flera år innan det går att använda den som brasved. Det är också något som gör att den inte kan räknas som billig ved.

Torr ved ger mer värme

Något som du bör vara medveten om är att torr ved är nyckeln till god värme. Om du eldar med fuktig ved får du använda dubbelt så mycket som du hade behövt om den varit torr! Dessutom blir tjärautsläppen en bråkdel med den torra veden.

Om du ska klyva din egen ved bör du alltså planera väl för att den ska vara torr då det ska eldas. Om du köper från oss kan du lita på att du får torr brasved med under 20% fuktighetshalt som ger mycket god värmeutveckling!

Dela det här:

Like this:

Like Loading...
%d