Kan ved bli för gammal?

.

Det här är en viktig fråga som många ställer och den har inte ett helt tydligt svar. När du undrar om ved kan bli för gammal kan du får veta att den absolut kan bli det av en person medan en annan säger att den inte alls blir gammal om man bara förvarar på rätt sätt.

Vem har rätt? För att komma fram till sanningen om gammal ved bör vi se lite närmre på vad som egentligen menas med begreppet.

Gammal ved

Gammal ved är ved som har legat länge sedan den kapades. Det är alltså inte samma sak som sur ved som kanske kapades nyligen men inte är redo att användas som brasved. När ved får ligga väldigt länge och torka kan den anses vara gammal helt enkelt för att den blir för torr.

En tumregel är att fuktighetshalten i veden inte ska gå under 15 procent. Bäst är när fuktighetshalten ligger mellan 15 och 20 procent. Om veden är för torr kommer den att brinna snabbt och på ett aggressivt sätt som inte kan ses som särskilt fördelaktigt då du vill få ut mesta möjliga värmeenergi av brasveden.

Bra att använda ved som är redo

För att undvika problem med gammal ved kan det vara klokt att ha vedförvaring som gör det enkelt att välja rätt vedklabbar. Torr ved som är redo att användas behöver inte förvaras längre. Det är viktigt att komma ihåg att ved på helt naturlig väg kommer att brytas ner.

När ved bryts ner försvinner vissa substanser. Det här sker dock ganska långsamt. Även om gammal ved har förlorat substans som hade varit bra för brasan har den samtidigt torkat på ett sätt som kan gör att den brinner bättre.

Med god förvaring i din vedbod ser du till att veden som är redo att elda med plockas ut först. På så vis kan du undvika att förlora på gammal ved som inte längre ger samma goda energiutveckling i brasan.

Gammal ved som är fuktig kan vara problematisk

Ett problem med gammal ved som är fuktig är att den riskerar att bli förstörd. Fukten kan dra till sig skadedjur och också ge upphov till mögel. Skadedjur är ett problem som du inte vill få in i din vedbod eller hus.

När ohyra kommer in i ett hus kan det bli en mardröm. Om du inte märker att den gamla veden är full att småkryp kan det bli så illa att du till sist måste sanera hela huset. Det blir dyrt och så kan det kännas trist att trädetaljer i ditt hem förstörs på grund av den gamla veden.

Skyddad och väl ventilerad ved är inte gammal

Men kom ihåg att gammal ved som har legat skyddad och med god ventilation inte är att förkasta. Om veden har förvarats på rätt sätt kommer den att ha kvar det mesta av sitt energiinnehåll. 

Du bör alltså inte bara räkna år för att komma fram till om brasved är gammal eller inte. Du måste se på hur den mår och vara väl medveten om hur den har förvarats. Det ger dig informationen du behöver för att fatta rätt beslut om vilken ved du bör elda med.


Facebook-f


Twitter


Linkedin-in

Dela det här:

Like this:

Like Loading...
%d